Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Läs mer
GULDSMED på östermalm I STOCKHOLM
HELLSTRÖMS GULD
PRISBELÖNT GULDSMED & JUVELERARE
Sedan 1955

Vilka smycken tappar färg?

Är du trött på att dina favoritsmycken förlorar sin glans och färg över tiden? Att investera i smycken är en form av självuttryck och elegans, men det är viktigt att vara medveten om vilka material som är mer benägna att tappa sin färg och lyster med tiden. I denna guide kommer vi att utforska vilka smycken som är mer utsatta för färgförändringar och hur du kan vårda dem för att hålla dem vackra längre.

Varför Tappar Smycken Färg?

Innan vi dyker in i vilka specifika typer av smycken som är mer benägna att tappa färg är det viktigt att förstå varför detta händer. Färgförändringar i smycken kan vara en följd av flera faktorer, inklusive:

 1. Kemiska reaktioner: Vissa material i smycken kan reagera med luft, fuktighet, eller kemikalier från hudens pH-värde, vilket kan påverka deras färg och finish.
 2. Slitage: Daglig användning, friktion och exponering för olika element kan nötta ner ytan på smycken, vilket i sin tur kan leda till att de tappar färg.
 3. Kvalitet på material: Material av lägre kvalitet är oftast mer benägna att tappa färg snabbare än högkvalitativa material.

Vilka Smycken är Mer Benägna att Tappa Färg?

 1. Nickelbaserade metaller: Smycken tillverkade av nickel eller legeringar som innehåller nickel kan oxidera och tappa sin färg, och kan även orsaka hudirritation för vissa personer med nickelallergi.
 2. Lågkvalitativa förgyllningar: Smycken som är förgyllda med tunna lager av guld eller andra metaller av låg kvalitet kan snabbt tappa sin färg när förgyllningen nöts bort.
 3. Silver: Även om silver är ett vackert material, kan det oxidera och få en mörkare färg över tiden, särskilt om det inte hålls rent och torrt.
 4. Bly och tennlegeringar: Smycken tillverkade av bly eller tennlegeringar kan reagera med luft och fuktighet, vilket kan leda till missfärgning och förlust av glans.

Tips för Att Hålla Smycken Färgrika Längre

 1. Undvik kontakt med vatten och kemikalier: Ta av dig smycken när du badar, tvättar händerna eller använder rengöringsmedel för att förhindra onödig exponering för vatten och kemikalier.
 2. Förvara smycken ordentligt: Förvara dina smycken på en torr plats och undvik att utsätta dem för direkt solljus eller fuktighet.
 3. Använd en förseglad förvaringsplats: Förvara dina smycken i förseglade påsar eller askar för att skydda dem mot luft och fukt.
 4. Rengör regelbundet: Rengör dina smycken regelbundet med en mjuk trasa eller en smyckespoleringsduk för att avlägsna smuts och oljor som kan bidra till färgförändringar.

Genom att välja högkvalitativa material och vårda dina smycken på rätt sätt kan du njuta av deras skönhet och glans under lång tid framöver. Kom ihåg att det är viktigt att vara medveten om vilka smycken som är mer benägna att tappa färg och att ta hand om dem ordentligt för att bevara deras kvalitet och utseende.

“Författarens åsikter är helt sin egen och kanske därför inte speglar åsikterna hos Hellströms Guld.”