Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Läs mer
GULDSMED på östermalm I STOCKHOLM
HELLSTRÖMS GULD
PRISBELÖNT GULDSMED & JUVELERARE
Sedan 1955

TRENDER OCH TRADITIONER – ALLIANSRINGAR GÅR ALDRIG UR MODET. HÄR ÄR NÅGRA SAKER ATT TÄNKA PÅ

2018/03/30

Många drömmer om ett riktigt prinsessbröllop, med fyrverkerier, artistframträdanden, riddarteman, allt på en plats långt borta och gärna med ett firande som pågår i flera dagar. Det är säkert möjligt att spara ihop till något sådant, om man håller på riktigt länge. Men om vi nu ska vara realistiska, är det inte bättre att satsa några kronor mer på ringarna och stenarna som ska räcka för evigt, än på några timmars fest?

Låt säga att du har hittat din drömpartner och att ni har planer på att förlova er och byta alliansringar med varandra med sikte på vigsel och bröllop längre fram. Då har ni några saker att ta ställning till: finns det starka traditioner i familjen, kanske smycken att ärva och återanvända? Det är en fin och romantisk tanke. Vill ni utforma själva, eller ta hjälp av experterna på Hellströms Guld för att välja rätt? På vilken nivå ligger budgeten? Vilka metaller och stenar föredrar du?

Matcha eller mixa

Att göra en uppenbar matchning mellan förlovningsring och vigselring är inte så lätt och kanske inte självklart? Ta till exempel solitärringen, den mest klassiska ringen bland förlovningsringarna. Sådana enklare alliansringar med diamanter är vackra i kombination med en stilren vigselring. Men om du vill kombinera en ring som har en sten, med en ring med flera stenar, behöver de balansera varandra. Hur är infattningarna gjorda och hur passar de ihop? Måste båda vara i samma metall? Det är mycket vanligt och klassiskt att den ena ringen tar för sig och den andra är lite enklare utformad och stöttar, men du kanske vill ha två primadonnor på fingret? Det är upp till dig. Numera kan de olika ädelmetallerna bäras tillsammans. Vitguld eller platina i kombination med rött guld eller platina med rött guld, eller varför inte alliansring med rött guld i kombination med gult? Allt fler väljer att blanda olika metaller.

Fakta och myter

Varför sätter vi ringarna på vänster hand i Sverige? Rätt gissat! Det har med hjärtat att göra. En förklaring från forntida Egypten där man satte förlovningsringen på vänster ringfinger, är att det skulle visa att kvinnans hjärta hörde till den som givit henne den. Den romantiska kopplingen var att det går en ven genom detta finger, som är direkt kopplad till hjärtat. En annan berättelse förklarar seden med två ringar för kvinnan. Nämligen från Romartiden, där gifta kvinnor hade en ring i guld som de bar offentligt och en i järn som de bar hemma.

Kalaset med stort B

För många par så är planeringen inför bröllopet det första stora gemensamma projektet, vilket är en nyttig övning inför framtiden i många fall. Var er själva, men ta med en kort trendspaning för bröllopen framöver. Nu gäller efterrättsbuffé istället för tårta, många brudtärnor, pastellfärger i dukningen och gärna både vigsel och fest utomhus!