Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Läs mer
GULDSMED på östermalm I STOCKHOLM
HELLSTRÖMS GULD
PRISBELÖNT GULDSMED & JUVELERARE
Sedan 1955

KÄR OCH GALEN? TA DET LITE LUGNT NÄR NI SKA HITTA FÖRLOVNINGSRINGAR I STOCKHOLM

2017/08/31

Grattis och varma lyckönskningar! Du och din partner är ett par i en lång tradition. Seden att markera sin kärlek med ringar går åtminstone tillbaka till Romarriket. Men det är än så länge, inte så många länder som likt Sverige även förser mannen med en ring. Förutom i Norden, endast Holland, Tyskland och Brasilien.

Detta kan vara bra att veta, så det inte blir några missförstånd, mellan olika seder och bruk. En man med förlovningsring kan felaktigt uppfattas som gift. Vilket några säkert kan tycka är en fördel! Å andra sidan finns det rätt mycket utrymme för att utforma ceremonier och högtider utifrån eget huvud nu för tiden. En annan skillnad mot förr är att det inte är något krav att man ska ha ringar i följande ordning, förlovningsring följd av vigselring. Tidigare var det givet att det kom ett bröllop inom något år.

Gör en research

Försök vara lite kall och strikt när det kommer till detta viktiga beslut. Prata ihop er hemma om förlovningsringens pris, stil och hur den funkar i just ert fall. Ska den kombineras med fler ringar, till exempel en vigselring? Hur tar sig olika modeller ut på just ditt finger? Vilken metall och vilka stenar gillar ni? Guld, silver, diamanter eller rubiner? Sök information och inspiration på nätet, hos vänner och bekanta, eller kliv helt enkelt in till en juvelerare och prata igenom saken. Be att få gå igenom olika varianter och diskutera vad de olika alternativen betyder med personal som har koll på förlovningsringar i Stockholm.

Sök inspiration

Ibland kan man behöva kickas igång, för att kreativiteten ska flöda och idéerna poppa upp. Inte minst om du planerar att designa en unik ring i juvelerarens studio. En kul sak som nog är självklar för många är att börja på hemmaplan. Vad hade mor och mormor för ringar? Vad var modernt på deras tid? För den som har fått ärva smycken finns flera möjligheter. De kan göras om eller användas som de är. I det brittiska kungahuset valde prins Williams att använda sin mor Dianas ring, när han friade till Kate Middleton hösten 2010. De hade då dejtat i åtta år.

Om vi letar modetrender har ringarna i Norden och Sverige, påverkats av såväl Nationalromantiken, Art Noveau och av senare tiders blandade material och experiment under Flower Power-epoken på 1970-talet. Smycken är ofta relaterade till rådande mode eller konstnärliga trender. Samtidigt vill många hitta ett uttryck som är tidlöst.

Insidan spelar roll

De flesta låter gravera in datum och namn i ringarna. Något som både är vackert och praktiskt. De professionella stämplarna har långa traditioner också. Redan 1485 kom den första stadgan i Sverige med krav på äkthetsstämpel för silver. Idag är det Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, SWEDAC, som har ansvaret.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hellströms Guld.”

Tags: förlovningsring följd av vigselring, förlovningsringar i Stockholm, förlovningsringens pris