Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Läs mer
GULDSMED på östermalm I STOCKHOLM
HELLSTRÖMS GULD
PRISBELÖNT GULDSMED & JUVELERARE
Sedan 1955

FORMGE DINA EGNA SMYCKEN AV SILVER I STOCKHOLM

2017/07/27

Vad som anses modernt och vilken stil som gäller för dagen skiftar ständigt. När vi ser den kommande säsongens modetrender presenteras, händer det att vi känner igen former eller färger från en annan epok, men ibland har också ny teknik och material möjliggjort produktion av helt nya produkter. Så introducerades till exempel fleece-plagg och funktionskläder för träning och sport på marknaden.

Samma trendsvängningar märks när det gäller de smycken och juveler som burits genom århundradena. De har alltid haft en koppling till modet, men också påverkats av sociala normer, politiska förändringar. I vissa fall har andra länder och kulturer influerat till nya uttryck. Frågan är vad arkeologer och forskare i framtiden kommer att dra för slutsatser om våra nutida  smycken av silver i Stockholm?

Kort smyckeshistorik

Från 1400-talet och fram till 1630, under renässansen, fanns regler för vem som fick bära vad. Det var inne med pärlor, emalj och diamanter, safirer och andra ädelstenar. Under barocken, 1630-1730, gillade man blommor och broscher. Handeln i världen växte och det fanns fler stenar att välja mellan. Nästa hundraårsperiod var rokokon, där de kungliga visade vägen med så kallade bröstsmycken som började i urringningen och avslutades längre ner längs klänningen.

Grekland och Rom har inspirerat både arkitektur och klädmode och under klassicismen var detta starkt. Under denna period, 1780 till 1850, var stora ringformade örhängen det nyaste nya! Man fäste motiv på medaljonger och kaméer, alltså ädla stenar med relief, var väldigt uppskattade.

Smyckesinfluenser

Det är alltid svårt att dra slutsatser om den egna tidens mode. De silverringar i Stockholm, som bärs nu, tycker vi kanske är helt utan koppling till historien. Men vid flera tillfällen har konstnärer och designers inspirerats av gamla strömningar. Under 1800-talet var  till exempel nationalromantiken stark i Norden, vilket innebar att folkdräkter och de smycken som bars till dem, uppvärderades och lyftes fram.

I samband med industrialiseringen i Europa började man använda alla möjliga typer av material, som horn, tenn, trä eller järn. Art Noveau eller Jugend, som är två namn för perioden 1895 till 1915, inspirerades av organiska former från naturen och av kvinnokroppen. Man hade ett starkt fokus på att hitta på något nytt, som skulle stå fri mot det gamla.

Under förra århundradet utvecklades traditionella smycken parallellt med mer individuella uttryck. Man experimenterade med olika material, ofta enkla och billiga, inte minst på 1960-talet. Det här ligger lite närmare i tiden och många har nog en bild av popkultur, hippies och flower power som var starka strömningar då. Så – efter denna historiska exposé är du kanske redo att kliva in på en smyckesbutik i Stockholm och diskutera hur du kan förverkliga dina ideér?

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hellströms Guld.”

Tags: Silverringar i Stockholm, smycken av silver i Stockholm, smyckesbutik i Stockholm