Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Läs mer
GULDSMED på östermalm I STOCKHOLM
HELLSTRÖMS GULD
PRISBELÖNT GULDSMED & JUVELERARE
Sedan 1955

FÖRBEREDELSER INFÖR BRÖLLOPET

2016/08/23

Alla som har gift sig kan nog hålla med om att det är otroligt mycket att tänka på och planera innan den stora dagen. Här är några av de viktigaste sakerna att ha i åtanke innan man börjar planera på detaljnivå.

Tidsram

Så fort man fått sin förlovningsring på fingret, kommer första frågan: när är bröllopet?

Genom att vara ute i god tid har man större chans att få det precis som man vill. Om man i sista minuten börja se sig om efter lokal eller kyrka kan man snabbt upptäcka att det mesta är fullbokat. I Sverige är de mest populära månaderna för bröllop maj-juni samt augusti-september. Om man vill gifta sig under dessa månader bör man vara ute i god tid.

Så vad är ”i god tid”? Populära ställen blir snabbt bokade och ca 1 år i förväg bör man boka lokal eller kyrka om man är ute efter ett specifikt datum. Om man är mer flexibel eller vill gifta sig under lågsäsong kan det räcka med att boka och planera ca 6-8 månader i förväg.

Innan man börjar planera detaljer som kläder, meny mm är det viktigt att titta på hela bilden. Många har en bild av sitt idealiska drömbröllop och i verkligheten kanske den bilden inte alls stämmer överens med sin blivandes. Då gäller det att kompromissa och respektera hur den andra känner och vill, så får man försöka att mötas på halva vägen. Faktorer som tema, typ av vigsel: borgerlig eller kyrklig, plats för festen, antal gäster, en dag eller flerdygns bröllop mm är något som måste bestämmas i första hand och därefter kan man börja planering kring vigsel och fest.

Det finns mängder med inspiration att hämta online och från tidningar.

Budget

Även om man vill ha ett litet och enkelt bröllop kan det snabbt skena iväg och utgifterna växer. Se till att sätta en total budget för hela bröllopet och utnyttja kontaktnätet. Genom vänner och bekanta kanske man kan få rabatt på hyra av lokal, håruppsättning, fotografering mm.

Gästlista

Inbjudan bör skickas ut senast 1 månad innan bröllopet, till dess bör man ha sett till att ha gästlistan färdig. Sitt ner tillsammans ner i lugn och ro och bestäm vilka som ska vara med på den stora dagen. En del vill ha ett storslaget bröllop med hela släkten och alla sina vänner medan andra kan vara mer selektiva och bjuda in endast de närmsta. Det finns inget som är rätt eller fel utan det är brudparets dag och de som bestämmer.

Bröllop är mycket spännande och en dag som man kommer minnas för alltid. Det bästa rådet är att ta det lugnt och inte stressa upp sig över småsaker, det mesta brukar falla på plats och var inte rädd för att be om hjälp av vänner och familj. Genom att vara ute i god tid kan man i lugn och ro planera de roliga detaljerna som vilka kläder man ska ha, köpa fina silver- eller guld örhängen för bröllopsdagen, välja ut vigselringar mm.

Hellströms Guld är en juvelerare i Stockholm med ett stort utbud av vigsel- och förlovningsringar. Där kan brudparet även skräddarsy och designa sina ringar.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hellströms Guld”

Tags: förlovningsring, guld örhängen, juvelerare i Stockholm