Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Läs mer
GULDSMED på östermalm I STOCKHOLM
HELLSTRÖMS GULD
PRISBELÖNT GULDSMED & JUVELERARE
Sedan 1955

EN GUIDE TILL ATT HITTA DEN PERFEKTA VIGSELRINGEN FÖR EN MAN

2019/05/28

Hur ska jag egentligen tänka för att köpa bäst vigselring just för mig? Det är nog en fråga som dyker upp hos många när det är dags att välja ringar inför bröllopet. Det är trots allt ett smycke som förhoppningsvis ska sitta på fingret livet ut och representera den kärlek du känner för din partner. Ofta läggs dock en stor del av fokuset på kvinnan när det kommer till att hitta den perfekta ringen, men det kan vara ett minst lika svårt val för den manliga sidan. Därför följer här några tips på vad du som man kan ha i åtanke för att göra processen både roligare och smidigare när det är dags att köpa vigselring.

Bredd på vigselringen

Vigselringar för män är ofta designade med ett bredare band än de som är framtagna för kvinnor och ger därför ett lite mer robust och kraftfullt utseende. Prova gärna olika bredder i butik för att se vilken form som passar bäst på ditt ringfinger.

Typ av metall

Något som spelar en stor roll i ringens utseende och kvalitet är vilket material den är tillverkad i. Oftast använder sig juvelerare inte av silver i vigselringar då det är relativt känsligt mot slitage, utan betydligt mer förekommande metaller är de som listas nedan:

  • Guld
  • Platina
  • Titan
  • Vitt guld
  • Palladium
  • Roséguld

Många ringar kombinerar även flera olika material vilket öppnar upp för otroligt många valmöjligheter. En bred vigselring i titan kan till exempel vara designad med en smal rand av vitt guld i mitten och på så sätt skapa ett levande och unikt utseende. När du besöker en juvelerare får du chans att inspireras av alla de olika utseenden som finns tillgängliga och får även möjlighet att prova dem på för att få en känsla av vilka material och stilar du faller mest för.

Ringens storlek och form

För att ringen ska sitta bekvämt år efter år gäller det att hitta en ring i passande form och storlek. Detta är något du kan få hjälp att mäta ut hos juveleraren och alltså inget du behöver veta på förhand. Skulle du dessutom beställa en ring som visar sig vara för liten finns det ofta möjlighet att arbeta fram en rymligare storlek.

Ringens finish

I och med att vigselringar för män ofta har ett lite bredare band finns det stora möjligheter att ge detta en vacker finish. Polerat, matt, hamrat eller kanske en kombination – vilken stil passar dig?

Polerad – En polerad ring har en slät och blank yta för att ge metallen en vacker lyster.

Matt – Väljer du en matt finish har metallen ett glanslöst och lite råare utseende.

Hamrad – En hamrad finish ger en lite bucklig struktur i metallen och kan täcka hela eller delar av ringen.

Vilket alternativ du väljer är helt upp till dig och bör anpassas till din övriga stil. Faller du för flera finishar kan de också kombineras för att ge ringen ett iögonfallande och personligt uttryck.

Gravyr på bandet

Ett annat sätt att sätta en personlig touch på vigselringar är att gravera dem med ett vackert budskap. Det kan till exempel vara datumet du eller din partner friade, datumet ni ska gifta er eller era namn med ett litet hjärta emellan. När det kommer till gravyr är ofta valmöjligheterna många och du kan fråga din juvelerare om råd om vad som kan passa för just den ringmodell du valt.

Skräddarsy din ring

Oavsett om det kommer till vigselringar eller förlovningsringar är det en god idé att kontakta en juvelerare som kan hjälpa dig att skräddarsy din ring efter dina behov. På så sätt behöver du inte anpassa dig enbart efter de ringar som finns tillgängliga i butik, utan kan själv komma med förslag och önskemål om hur din drömring ska se ut. Att köpa vigselring ska vara något roligt och stressfritt och ett tillfälle som du och din parter ska kunna titta tillbaka på med glädje i framtiden. Genom att ta hjälp av Hellströms guld, en professionell juvelerare kommer vi göra det hela betydligt enklare och behagligare.