Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Läs mer
GULDSMED på östermalm I STOCKHOLM
HELLSTRÖMS GULD
PRISBELÖNT GULDSMED & JUVELERARE
Sedan 1955

EN ALLIANSRING I GULD – BRA ATT VETA

2019/08/16

En vacker alliansring kan vara ett utmärkt alternativ för både förlovningsringen och vigselringen, men vad är egentligen en alliansring? Vem passar alliansringen och vad kan de ha för stenar? Kan man köpa en billig alliansring och vad bör man generellt tänka på när man köper smycken som ska hålla livet ut?

Vad är alliansringar?

Den som funderar på att förlova sig eller gifta sig inser så snart man börjar titta på ringar att det finns en uppsjö av olika ringtyper med olika namn. Solitärringen har en enda stor sten i mitten av ringen, och alliansringen är helt enkelt ett en ring som är formad som ett band som man fäst flera stenar i rad på. Alliansringens uppkomst kan spåras till 1800-talet då det var vanligt att vigselringar var släta ringar i guld. Vid den tiden började man dock lägga till infattade diamanter i ringarna och så var alliansringen född.

Alliansringen kan dessutom ha olika många diamanter. Man talar då om en:

  • Helalliansring – när ringen har infattade stenar runt hela ringens yttre yta.
  • Halvalliansring – när ringen endast har infattade stenar runt en del av ringens yttre yta.

Man kan köpa en alliansring i guld, silver och flera andra ädla metaller, och dessutom varierar det vilka stenar alliansringarna har. Det finns alliansringar med diamanter, men även men även med rubiner, smaragder och med ädelstensimitationer som cubic zirconia och liknande.

Praktiskt att tänka på när man väljer alliansring

När du ska välja en alliansring kan det vara bra att fundera på tre saker.

  • Vem ska använda ringen – passar personen i kalla eller varma metaller, är det en person som behöver en ring som är tålig i vardagen, och stämmer en alliansring in i personens stil?
  • Vilken metall vill du ha – idag finns det alliansringar i vitt guld, silver, rött guld, gult guld… Listan kan göras lång. Köper du t.ex. en ring i guld får du en klassisk ring som antagligen kommer att överleva trender och modenycker.
  • Hur många stenar ska det vara och av vilken sort – Detta påverkar såklart priset. Diamanter innebär ofta att ringen blir dyrare, men då har man dessutom tåliga och otroligt vackra stenar.

Alliansringar med diamanter – populära som vigselringar

Helalliansringar och halvalliansringar med diamanter har blivit mycket populära som vigselringar under de senaste åren. Trenden är att man köper en solitärring som förlovningsring och sedan en alliansring som vigselring. Kombinationen blir otroligt vacker på handen och kan bli ett fint minne för livet i form av ett smycke. För den som vill ha en ringkombination som inte sticker ut så mycket från handen kan det även vara en bra idé att satsa på en alliansring som en förlovningsring och sedan välja en slät ring som vigselring. Då får man en stilren och klassisk kombination av ringar som kan vara med i vardagen.

Bör man köpa billiga alliansringar?

Det man alltid bör fundera på när man köper ringar är hur ringen ska användas. Vill man endast ha en trendig ring som ska användas något år finns det absolut butiker för att köpa billiga alliansringar i. Vill man däremot ha en ring som håller i årtionden kan det vara värt att lägga lite mer pengar den enda gången – både för att smycken med kvalitet håller längre och för att man kanske vill visa hur mycket förhållandet betyder för en.