Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Läs mer
GULDSMED på östermalm I STOCKHOLM
HELLSTRÖMS GULD
PRISBELÖNT GULDSMED & JUVELERARE
Sedan 1955

5 TIPS NÄR DU SKA KÖPA PERFEKTA RINGAR FÖR FÖRLOVNING

2018/11/30

Du har hittat partnern som du vill leva resten av ditt liv med och känner att du vill ta klivet till nästa nivå. Då är det kanske hög tid att börja tänka på förlovning och därmed titta på förlovningsringar i Stockholm. Att köpa en förlovningsring är dock inte det enklaste, oavsett om du gör det på egen hand för att överraska eller om ni gör valet tillsammans. Det är trots allt en symbol för er kärlek och ett smycke som förhoppningsvis ska sitta på era händer livet ut.

Det kan också kännas överväldigande att gå in hos en juvelerare och mötas av alla de oändliga valmöjligheter som finns tillgängliga. Det pratas om begrepp som du aldrig hört innan och priser som är långt utanför din budget. För att göra denna upplevelse lite lättare och roligare kan det därför vara en smart idé att först ha planerat lite gällande valet av ringar för er förlovning. Nedan följer 5 tips på saker som kan vara bra att tänka på.

1. Sätt en budget innan du köper ringar för förlovning

Det första du egentligen behöver göra innan du besöker en juvelerare är att sätta upp en budget. Det kommer att hjälpa juveleraren att ta fram de alternativ som finns tillgängliga i din prisklass. På så sätt kan ni tillsammans skala ner utbudet något och göra valet en gnutta enklare. En regel som vissa utgår ifrån är att ringen ska motsvara tre månadslöner, men detta är såklart endast en utgångspunkt som kan anpassas från par till par.

2. Hitta en stil som passar dig

Det viktigaste när det kommer till att välja förlovningsring är dock att välja en stil som passar dig och din partner. Det finns en mängd olika metaller att välja mellan när det kommer till bandet på förlovningsringen. De vanligaste är gult guld, roséguld, vitt guld, platina och silver. Det går till och med att blanda olika metaller för att uppnå den stil och det utseende du eftersträvar. Varje metall har både för- och nackdelar. Platina är till exempel en extremt stark metall som kommer att hålla i många år framöver, men det gör den också lite dyrare. Guld har däremot högre glans än platina och är lättare att putsa upp om det skulle bli matt. Guld är dock mjukt och behöver därför blandas med andra metaller för att inte lika lätt utsättas för repor och skador.

Välj en stil som går hand i hand med din personlighet och smyckesgarderob i övrigt. Gillar du ett tunt band med liten sten eller en bred ring med personlig gravyr? Allt handlar om tycke och smak och är alltså helt upp till dig och din partner att avgöra.

3. Lär dig de fyra

Har du bestämt dig för att satsa på en diamantring finns det något som kallas för de fyra C:na för att lära dig de olika begreppen. Det är dessa som avgör diamantens kvalitet och kostnad.

A. CUT

Cut, eller slipning som det heter på svenska, är det som avgör stenens briljans. Alltså vilket ljusspel som skapas genom reflektioner inuti diamanten. Detta är diamantens proportioner och symmetri med och bidrar till och är alltså en otroligt viktig del i valet av ringar för er förlovning. En kvalitativt slipad diamant ger ett helt annat djup än en diamant som hanterats på ett bristfälligt sätt.

B. COLOUR

Diamanter kommer även i olika färger. Denna färg klassificeras på en skala som sträcker sig från D (färglös) till Z (ljusgul). Helt färglösa diamanter är de mest sällsynta och därmed dyraste. Vanligast är att diamanten har en svag gul-, brun- eller gråaktig ton, men det finns även sällsynta varianter som är rosa, gröna, blå osv.

C. CARAT

Caratvikten visar på hur mycket diamanten väger, där 1 carat är lika med 0,2 gram. Ju tyngre sten desto mer kommer du få betala. Diamantpriset är dock progressivt, vilket betyder att en diamant på 1 ct är dyrare än om du väljer flera diamanter vars totala vikt blir 1 ct. Du behöver dock inte oroa dig över att behöva lägga en hel förmögenhet på en diamant. En professionell juvelerare kommer genom korrekt montering och utformning få en diamant att framhävas som större än dess egentliga caratvikt.

D. CLARITY

Ju färre brister och inneslutningar en diamant har desto dyrare blir den. Precis som färg mäts diamanters klarhet enligt en skala, eller i detta fall renhetsgrad. SI1 och SI2 har små inneslutningar, men kommer inte att kunna uppmärksammas med blotta ögat. Den hösta graden kallas för FL, Flawless, och är helt fri från ytfel och inneslutningar.

4. Välj rätt form på din förlovningsring

Förutom att ha fyra C: ena i åtanke är det också viktigt att titta på diamantens form. De kommer i en mängd olika utseenden och går därför att hitta i en stil som passar dig prefekt. Några av de vanligaste formerna är:

  • Rund
  • Princess
  • Päron
  • Hjärta
  • Oval

5. Hitta en professionell och pålitlig juvelerare

Hitta en återförsäljare av förlovningsringar i Stockholm idag och ta reda på vilken som blir just din drömring. Hellströms Guld har både egen tillverkning och butik där ni tillsammans kan ta fram förlovningsringar, alliansringar och vigselringar skräddarsydda efter dina önskemål och krav.